Tenniskjolar och tennisklänningar för atleter

Om du älskar tennis har du säkert sett modet förändras på tennisplanen över åren. Tidigare bar nästan alla tennisspelare vita, konservativa kläder. Men sedan 1980-talet har det blivit vanligare att se mer färgglada och moderiktiga utstyrslar som mer för tankarna till en modeshow.

Varför har tennisspelare på sig kjol?

En fråga som många ställer är varför så många kvinnliga tennisspelare väljer att ha på sig en tenniskjol när de spelar. Idag har kvinnliga tennisspelare mer frihet än någonsin förr när det kommer till att välja sin outfit, men ändå är det många som fortfarande väljer tenniskjolen eller en tennisklänning som du kan se här. Det finns flera anledningar till det.

Kjolar och korta tennisklänningar låter spelaren röra sig friare än om de bar shorts eller längre kjolar. De flesta har på sig någon form av spandex under tenniskjolen. Det gör att de kan röra sig precis hur de vill och genom att ha en kjol över behöver de inte visa för mycket. Det är vanligast att ha kjolar som går ner på ungefär mitten av låret. Tenniskjolen brukar även ha fickor, vilket är praktiskt på tennisplanen eftersom man till exempel kan lägga bollar där.

Alla spelare vill inte ha kjol och det finns inte längre något krav på att alla kvinnliga spelare ska ha det. Utöver att vara ett mycket funktionellt plagg är det även moderiktigt och det är anledningen till att många väljer att bära det på tennisplanen. Det är lätt att få en kjol eller tennisklänning att se modern och feminin ut samtidigt.

Tennis är en av få sporter där det ofta bärs kjol. Traditionen med tenniskjolar och tennisklänningar har pågått i decennier och kjolen började bli kortare efter 1920-talet. Kjolarna var från början helt vita och det är de fortfarande i Wimbledon, men proffsspelare började experimentera med olika färger och stilar under 1970- och 1980-talet.

Även idag bär tennisspelare kjol och experimenterar med sin stil. Serena Williams som alltid är djärv med sina modeval har testat flera olika stilar på sina kjolar, från väldigt tighta till lite mer rymliga. Regeln på en tennisplan är helt enkelt att det fortfarande ska se ut som en kjol och inte påminna om underkläder.