Olika grenar inom cykelsporten

Sällan har en sport haft en sådan enorm utveckling och ett sådant uppsving som cykelsporten under 1900-talet. Idag tävlar man både i landsvägscykling, mountainbike, cykelcross, BMX samt på senare tid även i konstcykling och cykelboll.

Landsvägscykling
Landsvägscykling är, precis som namnet avslöjar, en cykelsport som utövas främst på landsvägar. Loppen kan ibland dock också leda in på stadsgator och genom gränder, tillika köras på motorvägar som stängs av till följd av dessa lite större event. Tävlingarna kan utgöras av antingen en sträcka som cyklas under en dag, eller flera delsträckor som då istället förläggs på flera dagar. Under de lopp som har etapper under flera dagar läggs tiderna från varje separat dags tävling ihop, och den som har fått lägst tid när alla sträckor har körts står som vinnare. De cyklar som används i landsvägscykling kallas racercyklar, och ett av de mest välkända loppen inom sporten är Tour de France.

Mountainbike – eller MTB
Till skillnad från att susa fram på öppna, ofta kilometerlånga landsvägar så är syftet med att cykla på en mountainbike det rakt motsatta. Främst framställd för att köra i terräng tar mountainbiken dig in på snåriga småstigar och offroad med lera och vatten från pölar och bäckar som skvätter åt alla håll och kanter. Någon som är kännetecknande för just mountainbikes, eller terrängcyklar som de också kallas, är de många växlarna. Risken att falla och slå sig illa vid MTB-cykling är av förklarliga skäl större än vid de lite lugnare cykelsporterna, och det krävs en fullface-hjälm som täcker både huvud och ansikte för att du ska få ett fullgott skydd mot eventuella huvudskador. Dessa hjälmar går också ner lite längre i nacken, då risken för att falla bakåt när du kör i terräng är större än att du skulle trilla framåt.

Cykelcross
Den cykel du använder vid cykelcross är utformad för tävling i terräng, dock en något enklare sådan. Man skulle egentligen kunna säga att cykeln ser ut lite som en landsvägscykel, förutom att den är mer bastant och tålig – med kraftigare hjul, bromsar och växlar. Ofta är cyklarna byggda på sådant sätt att de lätt ska kunna bäras i ramen över till exempel hinder, trappor eller andra blockeringar som är en del av tävlingsmomentet. Tävlar du i cykelcross kommer du med största sannolikhet köra på en varvbana med växelvis sandigt, gräsbelagt, stenigt osv. underlag för att ge de tävlande en ordentlig variation i tempo och motstånd.

BMX
BMX är en cykelsport som formades i USA under tidigt 70-tal av ett gäng unga killar som var för unga för att få köra motorcross. I BMX använder man sig av en särskild typ av cykel som kort och gott kallas BMX-cykel och banorna man kör i liknar motorcrossbanor, med hopp och ”bermar”, vilket är ett annat ord för doserade kurvor. Denna gren av cykelsport gjorde premiär i de Olympiska Spelen i Peking i Kina år 2008, då med enskild racing.

Konstcykling och cykelboll
Dessa två cykelsporter utförs i första hand inomhus, och räknas därmed till kategorin inomhuscykling. Konstcykling går ut på att försöka sig på att göra så avancerade trix som möjligt på, och med, sin cykel. Cykelboll, å andra sidan, kan liknas vid en kombination mellan handboll och fotboll – då spelplanen ser ut som en handbollsplan, medan sporten i sig utförs som fotboll där ”sparkar” runt bollen på planen med cykelhjulen istället för med fötterna.