Landsvägscykling

Landsvägscykling är en av de vanligaste grenarna inom sporten cykling. Loppen cyklas på vägar, framför allt landsvägar, men även på motorvägar eller på gator inne i städer. Landsvägscykling, och cykling överlag, har en lång tradition i Sverige. Det är en populär sport i landet men också i övriga Europa. Några populära tävlingar som du kanske har hört talas om är Tour de France, Giro d Italia, Cykelvasan och Vätternrundan.

Börja med landsvägscykling

Landsvägscykling är en sport som de flesta kan utföra. Planera en fin rutt, och ge dig iväg! Det behövs inte mycket utrustning, och sådant som behövs är saker som man ofta har hemma. Du behöver en cykel, träningskläder samt en cykelhjälm. Dessutom är det viktigt att du känner till trafikregler, så att du är säker när du cyklar bland andra trafikanter. Läs även på och se till att du har koll på säkerhetsåtgärder ifall olyckan skulle vara framme. Det är aldrig fel att ha med sig ett litet första hjälpen-kit, en mobiltelefon så att du kan ringa efter hjälp och ett kit för att laga punktering. Sådana kit finns att köpa i de flesta sportaffärerna.

Att cykla med andra

Att cykla med andra kan vara väldigt kul. Man kan cykla och prata med varandra, samtidigt som man får motivation genom att träna tillsammans. Om man cyklar många personer tillsammans brukar man cykla nära varandra, i en så kallad klunga. Detta för att minska luftmotståndet för de som cyklar längre bak, så att de inte behöver anstränga sig lika mycket för att hålla farten. Man skiftas om att vara längst fram. Dock finns det risker med att cykla så nära varandra. Om någon skulle vingla till eller tappa något, exempelvis en vattenflaska, riskerar många att ramla och skadas. Därför kan det vara bra att öva i lägre hastigheter med mindre grupper i början. När man cyklar i klunga finns det dessutom olika tecken som är bra att kunna. Om någon exempelvis slår sig själv på ryggen med ena handen signalerar personen att det finns ett hinder längre fram, till exempel en grop i marken.

Skaffa en racercykel för landsvägscykling

Om du bara vill testa på landsvägscykling fungerar det med vilken cykel som helst. Men om du vill hålla på med att träna och tävla i sporten är det en bra idé att skaffa en riktig racercykel för landsvägscykling. Dessa är lättare och mer anpassade för långa rundor. De har bland annat smalare däck, lägre vikt och hållare för vattenflaskor. Om du vill skaffa en racercykel finns det en del att tänka på. I en sport- eller cykelaffär kan du få hjälp av experter. Det viktigaste är dock att cykeln passar dig. Se till att köpa en cykel i rätt storlek, och som känns bekväm att cykla med. Ofta kan man få provcykla cykeln i eller strax utanför butiken. Racercyklar brukar ofta ha speciella pedaler som man klickar fast sina skor i. Då använder man speciella cykelskor. Detta för att det ska bli lättare att trampa. Det kan dock vara att lite ovant i början, så se till att öva där det inte finns mycket trafik.