Ett friare liv med cykel

Under pandemin blev det populärt att cykla. Inte för att det legat lågt innan dess, men då fick den här aktiviteten verkligen fart. Och när du väl insett hur härligt det är att ta sig fram med cykel så fortsätter du gärna med det. Dels får du nyttig motion, samtidigt som det är ett billigt sätt att ta sig fram.

Även under fritiden är det kul att vara ute med cykeln. Det finns till och med möjlighet att tävla med din cykel. Ett bra sätt att komma ut ännu mer, när du har en morot framför dig. Framför allt ska det vara roligt att cykla, och det är verkligen sunt. En del tjänar pengar genom att cykla, och det handlar inte bara om elitcyklister.

Att tänka på innan du skaffar cykel

Det allra viktigaste är att välja en cykel baserat på hur du kommer att använda den. Det är inte samma sak att cykla till jobbet som det är att tävla i skogen. Och inte heller kan det jämföras med en cykelsemester när du vill ha med dig packning. Så tänk igenom lite hur du ska använda din cykel, så du får en passande modell. Lär dig mer om vilka tillbehör som finns på TCM Cykel.

Samtidigt kanske du vill se över vad den kommer att kosta i underhåll och reparationer. Är du en helt vanlig cyklist kanske det inte gör så stor skillnad, men vissa modeller kan vara mer komplicerade. Ta gärna cykeln ut på en liten provcykling, det är bra att få känna efter hur den verkar när du cyklar. Satsa också på en bekväm hjälm och ett riktigt bra lås. Du vill inte bli av med cykeln redan innan allt det roliga har börjat. Många cyklar att välja mellan, t.ex. Stumpjumper.

Cykling som alstrar pengar

I fattigare länder är det vanligt att cykla. Bensin är dyrt eller så är bilköerna allt för stora. En del uppfinnare har skapat vattenpumpar, sädeskvarnar, reningsverk eller elkraft, som alla alstras av cykling. Allt det här är inte så vanligt i västvärlden, såvida du inte valt att leva där det inte finns några elledningar. Men det finns andra sätt att alstra pengar med en cykel. Intressant läsning i Göteborgs-Posten om norrmannen som cyklar till Uganda.

Här handlar det om att samla ihop pengar till välgörenhet. Han vill bygga skolor i Afrika, och drar uppmärksamheten till projektet genom att cykla. Det här är också något som en sponsor kan tycka är intressant. När du hamnar i tidningen så syns det vad som står på din tröja, till exempel. Helt vanlig marknadsföring med andra ord.

De flesta försöker dock inte alstra energi eller tjäna pengar med sin cykel. För det mesta handlar det om att få motion och ha ett friare liv. Du kan cykla nästan överallt, och det är verkligen ett bra sätt att ta sig fram. Både du och miljön mår bättre av att cykla, så förhoppningsvis kommer trenden att hålla i sig.