Olika typer av racket sporter

Racketsporter är väldigt lika på många sätt, men har också sina egna särdrag som skiljer dem från varandra.

Här nedan går vi igenom fyra olika racketsporter.

Padel

Padel är en mycket ny sport och har utvecklats parallellt med den ökande populariteten för paddle tennis, som ursprungligen var en spansk och latin amerikansk uppfinning. Padeltennis ökade kraftigt i popularitet under 1980- och 1990-talen och detta ledde till att padel skapades som en sport med egna regler och bestämmelser. Faktum är att en av anledningarna till att paddeltennisen tog så stor fart var dess extrema likhet med tennis. Här hittar du många fina väskor för padel.

År 1993 träffades människor från olika spanska städer för ett möte där de beslutade att skapa sin egen version av racketsporten genom att införa många fler element från squash och handboll samtidigt som de behöll mycket av det som gjorde paddeltennis så populärt…. Detta skapade padel.

Tennis

Först och främsttennis är en av de mest populära racketsporterna. Den har spelats i över 130 år och har några av historiens bästa spelare som Roger Federer, Rafael Nadal, Martina Navratilova och Serena Williams. Tennisbanor måste vara exakt uppmätta enligt ITF:s standarder, vilket innebär att alla banor runt om i världen är exakt likadana. Den boll som används tillverkas enligt strikta mått så att den studsar på ett visst sätt på varje banyta.

Squash

Denna sport är känd för sitt snabba tempo och sina snabba rörelser över en liten spelplan. Det finns inga tillåtna spelmål, men om det kommer ett ”slag” (motsvarande ett slag i andra racketsporter) kan spelet avbrytas tills det har passerat båda spelarna. Till skillnad från andra racketsporter finns det dock inget format för en squashmatch. Den kan pågå så länge som spelarna vill inom en tidsram som de tidigare har kommit överens om eller tills en spelare når elva poäng.

Pingpong

Denna sport använder sig av bordtennisutrustning och regler. Det internationella styrande organet för denna sport kallas International Table Tennis Federation (ITTF). Denna racketsport äger rum på ett bord, ofta inomhus men ibland också utomhus. Den boll som används måste vara ”fritt roterande”. Efter varje poäng måste spelarna rotera ett kvarts varv medurs för att returnera service från sin högra sida av bordet. Dessutom får bollen bara studsa en gång innan den slås med paddeln. Detta är den enda racketsporten där det alltid krävs service.

Fysiskt sett är dessa sporter mycket lika varandra. De kräver alla god hand-ögonkoordination och uthållighet under långa perioder.

Sammafattning

Det finns dock stora skillnader mellan dessa sporter när det gäller strategi och teknik. Padeltennis skiljer sig från vanlig tennis eftersom man i allmänhet spelar med en partner som kan röra sig på banan när som helst, men det krävs fortfarande en hög kondition. Samtidigt är squash en mer individuell sport som kräver att varje spelare är mycket vältränad eftersom de måste springa runt på ganska små områden under en lång tid utan att stanna. Pingpong kräver snabba reflexer och en noggrann blick för att snabbt skicka tillbaka bollarna över bordet.

Denna sport har inte blivit lika populär som andra, men den är fortfarande mycket populär i bland annat Frankrike.